Herkese merhaba, bu blog yazısında Türkiye’de müzikle uğraşan herkesin sıklıkla düşündüğü ve cevaplar aradığı bir konudan bahsetmek istiyorum. İnternet üzerinde araştırıldığında Thomanndan nasıl alışveriş yapılır?, Thomann alışveriş süreci nasıl işliyor?, Hangi tip ürünler gümrüğe takılır mı?, Ne kadar gümrük vergisi öderim? gibi bir çok soruya müzisyenlerin yanıt aradıklarını gördüm.
Table of Contents
Farklı kaynaklar bulunan bu forum başlıkları oldukça uzun olduğundan takip etmesi ve aranan yanıtların bulunması zaman alabiliyor. Bu nedenle tüm bunları araştırıp tek bir yerde toplamak istedim.
Bu arada benim için oldukça önemli olan ve desteğinizi beklediğim bir durum var; eğer sipariş vermeden sipariş vereceğiniz cihaz üzerinden (bigisayar, telefon veya tablet gibi) önce buraya tıklayıp Thomann‘a giderseniz ve 14 gün içinde sipariş verirseniz çok cuzi de olsa bir komisyon kazanabilirim. Destek olursanız çok sevinirim! Böylece websiteme daha çok yatırım yapabilir, ayrıca müzik ekipmanı ihtiyaçlarıma da destek olabilirsiniz. 🙂
Bugüne kadar sipariş veren 75 kişi ürünlerine kavuştu! Verilen siparişler içerisinde analog synthler, elektrik, akustik, bas gitarlar, dijital klavyeler, kulaklıklar, ses kartları, mikrofonlar, referans monitörleri ve gitar amfileri mevcut. Bir çok siparişte ziyaretçilerimin aynı üründen birden fazla da aldıklarına şahit oldum.
Bugüne kadar bir problem bildirilmedi, ancak 2022 Şubat ayında, Isparta’dan bir arkadaşımız ekstra vergi ödediğini bildirdi. Bununla ilgili bilgi için lütfen makalenin son kısmındaki uyarı bölümüne de göz atınız.
Son bir kaç ay içinde bir çok ziyaretçim Thomann‘dan sipariş vererek ürünlerine kavuştular, eğer siz de Thomann‘dan sipariş verdiyseniz yaşadığınız tüm süreçleri bana yazarsanız burada yayınlayabilirim. Böylece gelecek ziyaretçilerimiz için de gerçek bir referans bilgi oluşturabiliriz. 🙂
Thomann’dan alışveriş yapan ziyaretçilerin deneyimleri için tıkla!
Thomann Hakkında
Bilmeyenler için Thomann (Kuruluş:1954) müzik aletleri sektöründeki en büyük ve en dinamik firmalardan biridir. Müzik aletleri ve aksesuarları, stüdyo ekipmanları, sahne ve ışıklandırma gibi 100,000 üzerinde oldukça geniş bir ürün çeşitliliğine sahip olup 15.5 milyon kadar müşterisi vardır.
Bu müşteriler dünyadaki 120 farklı ülkeden internet üzerinden al alışveriş yapmaktadırlar.
Thomann‘ın ne kadar büyük olduğu veya ne kadar hızla bu sektörde lider konumuna geldiğini şu şekilde anlayabilirsiniz.
2018 tarihli müzik aletleri endüstrisi üzerine yapılan araştırmalarda dünyada 2017 yıllık geliri $956,414,280 olarak bildirilmiş olup 2. en büyük müzik aleti firması olmuştur.
Peki 1. sırada kim vardı? 1. sırada tohumları yaklaşık aynı yıllarda atılan (Kuruluş:1959) Guitar Center vardır. 2017 yılında $2,140,000,000 miktarındaki geliriyle 1. sıraya yerleşmiştir. Peki Thomann‘ın yeri neden farklı?
Bu bilgileri size sunduğum tablodan baktığınızda (Kaynak: MusicTrades.com), Guitar Center‘ın 11,000 çalışan ve 430 konumdan bu rakama ulaştığını göreceksiniz.
Thomann ise yalnızca 1208 çalışan ve yalnızca 1 konum ile dünya devi Guitar Center‘ın gelirinin yarısını yapabilmiştir. Bu firmanın ne kadar dinamik, ilerici ve yenilikçi olduğunu tek başına gösteren bir istatistiktir.
Thomann‘ın bu kadar büyük olmasına rağmen müşteri memnuniyetini en üst düzeyde hedeflemesi de takdire şayan bir yaklaşımdır.
Hakkımda kısmından görebileceğiniz üzere ben 5 seneye yakın Türkiye’de müzik aletleri sektöründe çalıştım. İlk işimde e-ticaret yönetimi, müşteri temsilciliği, teknik destek, gitar test, dijital pazarlama, sosyal medya ve ürün yönetimi gibi sorumluluklarım vardı. Bir sonraki işimde ise 35’ten fazla global müzik aletleri firmalarından yapılan alımlarla ilgili olarak ithalat süreçleri, lokalizasyon, e-ticaret, pazarlama, iş geliştirme gibi konular üzerinde çalıştım ve oldukça büyük deneyim kazandım.
Bu blog yazısında sizlere bu deneyimlerle beraber olarak Thomann‘dan alışveriş yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini sağlıklı bir şekilde sunmak istiyorum. Elbette yerel müzik firmalarını da uygun fiyatlı oldukları durumda tercih etmeniz çok daha mantıklı olacaktır, ancak Thomann gibi bir devin ürün yelpazesine maalesef Türkiye’de hiç bir firma ulaşamayacaktır.
Türkiye’de Neler Değişti?
Eğer müzikle son 10 – 15 senedir uğraşıyorsunuz muhtemelen o karanlık dönemde yurtdışındaki müzik aletleri fiyatlarını görüp, Türkiye’deki acayip fiyatlarla kıyaslayarak üzülmüş veya kesinlikle sahip olmanız gerektiğini düşündüğünüz ürünleri yurtdışından sipariş etmeye çalışmışsınızdır. 🙂
Ben de sizlerden biri olduğum için bu şekilde hissedip, bir kaç kere yurtdışından ürün getirmeye çalıştım. Öncelikle bu deneyimlerden bahsederek bu eski, karanlık dönemi anlatmak ve şimdi nelerin değiştiğinden bahsetmek istiyorum.
Bireysel Ürün Getirme Deneyimleri
Yurtdışından ilk getirdiğim alet Rocktron Voodu Valve adlı bir preamfiydi. Bunu bir tanıdık vasıtasıyla sipariş etmiştim ve açıkçası süreç hakkında çok ayrıntılı bilgim olmadan sağlıklı bir şekilde bana varmıştı. Ayrıca Stewmac’ten bir çok gitar parçası, başka yerel bir Amerika firmasından gitar elektronik parçaları, Amazon’dan müzik kitapları ve en son yine bir tanıdık vasıtasıyla Vox ToneLab LE prosesör getirmiştim.
Bu denemelerimde her zaman korku ve endişe yaşadığımı söylemem gerekiyor. Çünkü anlatılan hikayeler her zaman tüm sürecin, ürünler Türkiye’ye girdikten sonra bir kişinin insafına ve o günkü duygu durumuna bağlı olduğunu işaret ediyordu. Bu yukarıda saydıklarımdan neyseki yalnızca bir tanesinde büyük problem yaşadım. Vox’u bir arkadaşım benim adıma hediye olarak göndermişti. PTT gümrüğüne gittiğimde (2008) ilk defa gerçek anlamda gümrük muayene memurlarının nasıl çalıştıklarını gördüm.
Şansıma oldukça neşeli bir abimiz denk gelmişti, ancak yanında da iki tane stajer muayene memuru vardı. Ürünü incelemek istediler ve üzerindeki potans ve tuşları görünce, “Bu radyo sınıfına girer, bandrol gerekli!” şeklinde kabaca bir inceleme yaptılar. Asıl problem ise ürünün yazan fiyatına ikna olmamalarıydı. Neyseki oldukça neşeli bu abimiz, bu gün git, pazartesi gel diyerek bana bu ürünün fiyatını kanıtlamam gerektiğini söyledi. Ben de pazartesi ürün sayfasını gösteren bir çıktıyla PTT gümrüğünün yolunu tuttum.
Bir de baktım ki bizim gümrük muayene memuru abinin yerinde yeller esiyor, bambaşka ve oldukça agresif bir abimiz vardı. Bana ilk dediği “Bunu böyle alamazsın!” oldu, ben de durumu anlattığımda orada gezen iki adet gümrük işlerine bakan çocuğu gösterip “Sor bunlara, anlatsınlar!” şeklinde yönlendirip uzaklaştı.
Bu iki arkadaş da bana oldukça samimi bir şekilde durumu açıkladılar. Bu tip, fiyat olarak fazla olan ürünleri eğer 2-3 kat daha ekonomik olarak maledemeyeceğin belliyse hiç bulaşma dediler ve bana 600-700TL masraf çıkardılar. Ürün zaten bu kadar fiyata satılıyordu. 🙂
Daha sonra ben de bu parayı ödemeyi kabul etmediğim için ürünü geri göndermelerini istedim. Sağolsun, ürünü bana gönderen arkadaşım tekrar alıp Türkiye’ye geldiğinde getirdi. İyi insanlar iyi ki varsınız! 🙂
Açıkçası bu deneyimden sonra büyük bir şey getirmeye hiç çalışmadım. Daha sonra yukarıda anlattığım iş deneyimlerimden dolayı ticari ve yasal olarak yapılan müzik aletleri ithalatında da bir çok şey yaşadım. Buradaki yazılar ve fikirler elbette tüm Türkiye gümrüğünü, mevzuatlarını veya işleyişi eleştirmek ya da herkesi zan altında bırakmak amaçlı değil. Bazı durumlarda gümrük memurları gerçekten uygulamak durumunda oldukları şeyleri uygulayabiliyor, bazen de uygulaması gereken prosedörü uygulamıyorlar.
Ticari Ve Yasal İthalat İşlemlerinden Gerçek Örnekler
Örnek vermek gerekirse, bir müzik aleti firmasıyla çalışıyorsunuz. Firma size haber vermeden promosyon amaçlı malzeme gönderiyor ve ne yazık ki basit bir karton kutuya sığdırdıkları bu ürünler içerisinde bir kaç tişört var. 🙂 Bu kişiler paketi ve içeriğini incelediklerinde, bazen içerisinde tekstil ürünü olduğu için azur boya madde testine (İTKİP veya İTHİB olarak bilinen) tabii tutuyorlar. Bu ne demek? Tişörtlerden bir veya bir kaçını test için alıyorlar, ve geri de vermiyorlar. Tüm bu süreçlerin masrafı size yansıtılıyor. Ayrıca bu tip bir süreçte, bahsettiğim gibi gümrük memuru bu durumu başka yollarla da çözebileceğini söylüyor. 🙂
Yani size şöyle bir seçenek sunuluyor; bedava olarak gönderilen promosyonel ürünler için tüm yasal süreci uygularsak örnek veriyorum, 1500TL masrafınız var, ama 600TL’ye de çözülebilir. 🙂
Veya yine defalarca aynı şekilde yapılmış bir ithalat operasyonunda, alım yaptığınız firma her seferinde yaptığı gibi yeni çıkardıkları katalog, broşür ve posterleri de pazarlama amaçlarıyla siparişinize ekliyorlar. Ürünler gümrüğe geldiğinde gümrük memuru bu materyallerin proforma fatura üzerinde gözüktüğü, ticari fatura üzerinde gözükmediği bahanesiyle yine bu şekilde zorluk çıkartabiliyor.
Gümrükte işlerin bazen nasıl tıkır tıkır işlediği bazen her şeyin ters gittiği ile ilgili başka örnekler de var. Örneği bir konteynır dolusu gitar ithalatı yaptığınızda, firma sizin belirlediğiniz bir model numarasını bir harf farklı olacak şekilde kutuya basıp hata yapıyor. Bunun gibi veya daha ciddi problemlerin ve hataların olduğu ithalatlarda bir çok sefer hiç bir sıkıntı çıkmazken, bir seferinde gümrük tüm konteynırı boşaltmak istiyor ikna olmadığından. Bu ne demek? Tüm bu zaman ve prosedürler size masraf ve maliyet olarak geri geliyor.
Veya, tüm süreçleri mükemmel olan, dünyaca ünlü dev firmalar size ürün gönderdiklerinde ve siz de tüm orjinal belgeleri teslim ettiğinizde konteynır kırmızıya düşüyor. Bu terimin anlamı, konteynırda yoğunluk görüldüğü ve X-Ray’e gönderilmesi gerektiğidir. Bu da tabiki masraf ve zaman kaybı olarak size geri geliyor.
Bu anlattıklarım sizi olumsuz düşüncelere yönlendirmesin. Çünkü örnek verdiğim tişört ve kimyasal inceleme, gerçekte olan bir prosedür. Ve aslında gümrük memuru gerçekten yapması gereken şeyi yapıyor, ancak bazı kişiler süreci bu şekilde kişisel menfaatleri için istismar edebiliyorlar.
Ya da X-Ray örneğinde verdiğim gibi 10 seferde 1 kere başınıza geliyor. Bunun anlamı, bu kurumlara kontroller için rastgele belli kota verildiğine işaret ediyor. Yani açıkçası süreci uyguluyorlar.
Buradaki örnekler gerçek hayattan, ticari, yasal ve mevzuata uygun yapılan ithalatlarla alakalı örnekler. Elbette bu işin ticaretini yapacaksınız öncelikle firma kurmanız gerekecek. Bu tamamıyle başka bir yazının konusu olacaktır.
Bu kısım genel bir tablo için anlattığım bir kısım, bireysel olarak sipariş verecek kişilerin dikkat alıp endişelenmesi gerekmiyor, çünkü çok şey değişti.
Güzel Haberler!
Neyseki bireysel kullanıcılar için, işin ticaretini yapmayan insanlar için her şey değişti ve gelişti. Bunlar tüm dünyanın kolayca ulaştığı müzik aletlerine ve aksesuarlarına bizim de kolayca ulaşabilmemiz için çok büyük bir gelişme diye düşünüyorum. Her şey gibi bu süreçler de eli mecbur iyileşmekteler.
Son dönemlerdeki tüm kullanıcı deneyimleri artık yurtıdşından belirli fiyat, ağırlık ve adetlerde müzik aletleri getirenlerin oldukça olumlu deneyimlerinden bahsediyor. İşin en güzeli yanı ise sürecin artık bir kişinin o anki ruh halinden çıkıp prosedürler çerçevesinde uygulanmasıdır benim fikrimce. Yani “Gelir mi?“, “Gelmez mi?“, “Gelirse memura ne demem gerekiyor?“, “Kafalarına göre mi vergi ve masraf alacaklar?” gibi sorulardan çok “Fiyat sınırı nedir?“, “Hangi ürünleri getirebiliyorum?” veya “Bu ürün kategorisinin vergilendirmesi nasıl oluyor?” gibi sorular çoğalmaya başladı.
Bunlar harika haberler! Şu an Türkiye’de bulamadığınız binlerce müzik aleti markası ve ürününü Thomann‘dan anında sipariş edebiliyorsunuz! 🙂
İnternet üzerinde bir çok forumda ve websitesinde Thomann‘dan yapılan alışverişlerle ilgili kullanıcılar deneyimlerini paylaşmaktalar. Bu konular oldukça uzun ve eski tarihlere dayandığından bilgi almak çok zaman alabiliyor.
Bu nedenle bu blog yazısında en çok sorulan ve yanıtları merak edilen soruları listelemek istiyorum. Bu yazıyı da zamanla da güncelleyerek her zaman en taze halinde tutmayı amaçlıyorum.
Thomann’da Üyelik Açma
Öncelikle bilmeniz gereken Thomann‘dan sipariş vermek için hemen üyelik açıp onaylanmasını beklemeniz gerekmiyor. Yani direkt olarak üyeliksiz, hesaba giriş yapmadan ürünleri sepete ekleyip sipariş verebiliyorsunuz. Elbette üyelik açmak her zaman daha iyi olacaktır.
Thomann‘da üyelik açmak için aşağıdaki ekran görüntüsünden görebileceğiniz gibi sağ üst tarafta, sarı ile işaretlenen yere tıklayarak açılan yan menüde “Register” linkine tıklamalısınız.
Aşağıda gösterilen “Register” linkine tıkladıktan sonra açılan sayfada üyelik bilgilerinizi girmeniz istenecektir.
Aşağıda gösterilen bilgileri girdikten sonra Thomann‘dan gelecek maildeki link yardımıyla şifrenizi oluşturabilirsiniz. Bu nedenle email adresinizi doğru girdiğinizden emin olun lütfen.
Üyelik bilgilerinizi aşağıdaki ekran görüntüsünde görebileceğinizi gibi girdikten sonra “Submit” tuşuna bastığınızda üyelik bilgilerinizin ve başvurunuzun alındığını ve kısa bir süre sonra hesabınıza giriş için gerekli bilgileri bir onay mailinde alacağınızı gösteren bir sonraki ekranla karşılaşacaksınız. Burada ayrıca üyelik onayını beklemenizin gerekmediğini ve direkt sipariş verebileceğinizi gösteren bir mesaj da bulunuyor.
Thomann Türkiye Fiyatlandırması vs Diğer Ülkeler
İlk görselde, sağ üst taraftaki Türk bayrağı gözüken kısımdan ülke seçimi yaparsanız, o ülkenin durumuna göre fiyatlarda değişiklik olacaktır. Örneğin Türkiye, Avrupa Birliği’ne üye olmadığından ötürü Avrupa Birliği’ne has olan VAT denen vergiyi ödemek durumunda kalmayacaksınız.
Ülkenizi Türkiye seçerek Thomann sitesini gezdiğinizde fiyatların farklı olacağını göreceksiniz.
Aşağıdaki örnekte gördüğünüz üzere Thomann‘da Almanya‘yı seçtiğinizde ENGL E530 lambalı preamp 499€ olarak ve ücretsiz kargo olarak gözükürken, Türkiye seçip sepete eklediğimizde €419 + €30 kargo ücreti ile işlem görmektedir.
Yani AB dışından sipariş ettiğimiz için %19 gibi bir vergi miktarı düşmüş olarak sipariş ediyorsunuz. Ancak ürünler Türkiye ulaştığında kendi ülkemizde tekrar vergilendiriliyor.
Thomann’dan Alışveriş Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Thomann‘dan alışveriş yaparken dikkat etmeniz gereken bazı durumlar var.
Bunlardan en önemlisi ürün bedelinin €1500’yu geçmeyecek miktarda olması ve ürünün 31kg’dan fazla olmaması. Ayrıca gümrük memurlarının gelen ürünü ticari olarak değerlendirmemesi için, örneğin €5’luk bir üründen 300 tane sipariş ettiğinizde (31kg’dan az olsa bile) muhtemelen ticari ithalat olarak değerlendirilecektir. Ayrıca bir çok kullanıcı aynı üründen birden fazla gönderilmesini riskli bulduklarını belirtiyorlar.
Ayrıca Thomann‘dan sipariş verdiğinizde Türkiye’deki vergilendirme yalnızca ürün bedeli üzerinden hesaplanacaktır. Yani faturada yazan neyse o miktar üzerinden gümrük vergisi ödeyeceksiniz. Ayrıca €75 altındaki, yine ticari olarak değerlendirilmeyecek adette siparişlerde Türkiye’deki vergilendirmeden muaf olabiliyorsunuz.
Thomann, DHL firması ile çalışıyor ve DHL de Deutsche Post‘u satın aldığından (oranın PTT’si) Almanya’nın yerel kargo firması olan Deutsche Post ile gelecek ancak DHL sitesinden takip edeceksiniz. Ama bu ilk takip aşamasını DHL.de sitesi üzerinden yapabilirsiniz.
Thomann‘ın size verdiği takip no’yu DHL sitesine girerek PTT üzerinden takibini yapabileceğiniz yeni bir kod alacaksınız (Sonu DE ile biten). Tabi bu kod siparişinizi verdikten hemen sonra oluşmayacaktır. Sipariş Türkiye’ye girdikten sonra artık DHL ile işiniz kalmıyor.
Bununla PTT üzerinden siparişinizi takip etmeniz ve aktif olarak kontrol etmenizi öneririm. Çünkü işleyişten dolayı PTT çalışanı kargonuzu teslim etmeye gelmiş olabilir, sizi verdiğiniz adreste bulamamış olabilir veya adresinizi bulamamış ve not da bırakamamış olabilir. Bu durumda geri gidecek ve tekrar dağıtıma çıkacaktır. Ancak ekstra ardiye (depolama maliyeti) ödememek için dikkatli ve her an tetikte olmak gerekiyor.
Kullanıcı deneyimlerine göre PTT genelde toplam olarak 2 kez dağıtım için geliyormuş ve ayrıca teslim edemedikleri ürünleri de çok fazla depolarında tutmadıkları söyleniyor.
Ödeyeceğiniz gümrük vergisi ise ticari ithalat olmadığından dolayı ürün bedelinin %18’i kadar olacaktır.
Yukarıda belirttiğim gibi Thomann‘dan Türkiye’ye sipariş ederken AB ülkesi olmadığımız için ilk aşamada zaten %19 vergi indirimi yansıtılıyor. +€30 kargo ücreti her halükarda ödüyorsunuz.
Ürün de buraya geldikten sonra size teslim edilirken (bir çok durumda PTT görevlisi direkt kapınıza getiriyor!) %18 vergi ödüyorsunuz. Araştırmalarımda ödemenin yalnızca nakit olduğu bilgisini edindim. Tabi değişen bir şeyler varsa lütfen aşağıda yorum kısmından yazınız 🙂
Yani özetle 31kg‘ya ve €1500‘ya kadar olan ürünlerin size teslim edildiğinde yaklaşık son maliyet, aslında Thomann‘da bir AB ülkesi (yukarıdaki örnekte İsveç) seçildiğinde gözüken ürün fiyatı + €30 kargo fiyatı kadar olacaktır!
Bu arada dikkat! Örneğin bir amfi almak istiyorsunuz ve ürün ağırlığını kullanma kılavuzlarından bakarak öğrendiğinizde 31kg’ya yakın ama az olduğunu farkediyorsunuz. Araştırdığımda ki akla yatkın olanı da budur, ürünlerin ağırlığının Türkiye’deyken ölçüldüğü bilgisini edindim.
Yani mantıken de tüm gelen ürünleri gerçek ürün ağırlığını tespit etmek için kutularından nazikçe çıkartıp ölçüp tekrar paketleyeceklerini düşünmek yanıltabilir. Bu durumda ürün ağırlığı paketleme malzemeleri ile beraber şiştiğinde 31kg’yu geçebilir ve sıkıntı yaşabilirsiniz. Bilginiz olsun! 🙂
Ödeme ile ilgili olarak da dikkat etmeniz gereken adres, kişi ve ödeme yapacağız karttaki isimlerin aynı olması gerekiyor.
Thomann’dan Sipariş Verdiğimde Ne Kadar Gümrük Vergisi Öderim?
Yukarıdaki örnekte verdiğim ENGL E530 lambalı preamp amfi için maliyet çıkartmak gerekirse;
Ürün bedeli: €419.33
Kargo: €30
Gümrük Vergisi: €419.33 X 0.18 = €75.47
Damga Pul Ivır Zıvır: 3.6TL
Thomann’a ödeyeceğiz miktar > €419.33 + €30 = €449.33
Toplam cebinizden çıkacak miktar > €449.33 + €75.47 = €524.80 + 3.6TL 🙂
Aynı ürünün Türkiye distribütöründeki fiyatı > €698*
Söyleyecek çok da fazla bir şey yok sanırım. Bu şekilde mantıklı fırsatları değerlendirmek gayet akla mantığa uygun gözüküyor.
*€ kuru 16.18 TL olarak alınmıştır (12/03/2022). Ayrıca ürün fiyatının Türkiye distribütöründe kur dalgalanmalarından dolayı %16 indirim uygulanmış hali olduğunu hatırlatmak isterim.
2020’de uygulanmaya başlayan ilave gümrük vergileri
Yakın bir zaman önce bildiğiniz üzere bir çok ürüne ilave gümrük vergisi uygulaması başladı. Bu belirtilen sayılar üzerine %10 ek vergi de uygulanabilir. Bu bölümle ilgili yaptığım güncelleme üzerinden çokça vakit geçmesine rağmen bu şekilde bir örnek deneyim ile geri bildirim almadım. Ancak yine de dikkate almakta fayda var.
Uyarı! 2022 Yılı Deneyimleri
Yazının başında belirttiğim gibi bugüne kadar bilgim dahilinde olan 75 siparişten yalnızca 1 tanesinde bir ziyaretçim geri dönüş yapmıştır. Bu deneyimi de şeffaf olmak açısından burada paylaşmak istiyorum.
İlgili siparişte arkadaşımız bir adet Beyerdynamic DT-770 PRO ve t.bone SC 1100 sipariş etmiş. Ürünlerin toplam fiyatı faturaya göre €214.64 ve €30 kargo ücretiyle toplam ödenen €244.64.
PTT Gümrük’ün kutuya bastığı etikette ise 1334TL gümrük vergisi, 1TL damga vergisi ve 10TL gümrük servis ücreti talep edildiği gözükmektedir.
Bu toplam ödenen 1345TL, Şubat ayındaki ortalama 15.5TL olan Euro kurundan hesaplandığında €87 olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu durumda arkadaşımızın %40 civarı vergi ve masraf ödediğini görüyoruz. Neden olduğu hakkında gerçekten bir fikrim yok. Yalnızca bir örnekte bu şekilde olumsuz bir deneyim yaşandığı bildirildi.
Ancak yine de bu olumsuz örneği yazı içindeki örneğe uyguladığımızda da halen uygun fiyatlı olduğunu göreceksiniz.
Her zaman bahsettiğim gibi gerçekten değecek ve bulunması, temin edilmesi zor olan, Türkiye’de distribütörü olmayan veya fahiş fiyat uygulamakta ısrarcı olan distribütörlere karşı Thomann hala süper bir alternatif. En kötü durum senaryosu olarak bu örneği de hatırlatmak isedim, umarım yardımcı olmuştur.
Not: Eğer websitem üzerinden Thomann‘a gidip sipariş verirseniz ufak bir komisyon kazanabilirim. Destek olursanız çok sevinirim! 🙂
Thomann Sipariş Aşamaları
Sipariş aşamalarına gelirsek, yukarıda seçtiğimiz örnek üzerinden gidelim isterseniz. Yukarıdaki ekan görüntülerinde göreceğiniz “Add to Basket” butonuna tıklayarak ürünü sepetimize ekliyoruz.
Gördüğünüz gibi otomatik olarak %19 vergisi düşülmüş ve €30 kargo ücreti eklenmiş olarak sepetimizde siparişimizi görüyoruz.
Bir sonraki aşama için ise “To Checkout” butonuna tıklayarak ilerliyoruz. Karşımızda gelecek ekran aşağıdaki gibi olacaktır.
Bu bölümde “Address” bölümüne dikkatlice, açık adresinizi yazıp göndermeden önce kontrol etmenizi öneririm. Daha sonra e-mail adresi ve telefon numaranızı da ilgili bölümlere girmeniz gerekiyor.
Sağ sütunda yer alan bölümde “Shopping Basket” içinde ödeyeceğiniz miktar gözükmekte ve altında da bazı opsiyonlar var. Bu opsiyonların anlamı şu;
Select parcel service
Bu bölümde kargo firması seçimi var. Türkiye için yalnızca DHL ve onunla bağlantılı olarak PTT olduğundan seçili geliyor.
Shipping date
Paketinizin çıkış tarihini belirleyebileceğiniz bölüm. Tıkladığınızda aşağıda tarih girebileceğiniz bir bölme açılacak. Seçip tarihi girerseniz Thomann‘a bu tarihten önce siparişimi gönderme demiş oluyorsunuz. Örneğin tatildesiniz, evinize döneceğiniz tarih belli. O aralığı hesaplayıp girerek ve ödeme yaparak hem ürünü garanti altına almış oluyorsunuz hem de daha rahat plan yapabiliyorsunuz. 🙂
Redeem gift voucher
Redeem a Thomann gift voucher > Bu bölümde eğer hali hazırda Thomann‘dan edinilen bir hediye kuponunuz varsa bunun kodunu giriyorsunuz.
Bu ne anlama geliyor? Örneğin bir arkadaşınıza hediye almak istiyorsunuz, kendisi de müzisyen. Ama siz neleri almak istediğini pek de bilmiyorsunuz. Thomann’ın hediye kuponu sayfasına gidip kupon alabilir ve bu kodu hediye olarak arkadaşınıza verebilirsiniz. O da istediği müzik aletlerini veya aksesuarlarını satın alarak mutlu olabilir 🙂
Comment > Bu kısımda da Thomann‘a siparişinizle ilgili ekstra notlarınız olursa iletebileceğiniz bir form çıkıyor. Böylece eklemek istediğiniz notlarınızı ayrı mail atmaktansa buradan girebilirsiniz.
Ödeme ile alakalı olarak da aşağıda göreceğiniz “Bank Transfer” ve “Credit/Debit Card” seçenekleri var. “Bank Transfer” seçerseniz Thomann ekibi siparişinizi onaylayıp size banka bilgileri ile dönüş yapıyorlar ve kendi hesabınızdan onların hesabına para aktarıyorsunuz.
Bir nevi havale/eft işlemi. Elbette yurtdışına para göndereceğinizi bilmenizi isterim, masraflarla alakalı olarak kendi bankanızla görüşmeniz tavsiye edilir.
“Credit/Debit Card” seçerseniz klasik olarak kredi kartı bilgilerinizi isteyen bir bölüm açılıyor, oraya girdiğinizde ödemenizi yapabilirsiniz.
Dikkat etmeniz gereken € üzerinden satın aldığınızdan dolayı bankanız kurları farklı hesaplayabiliyor, oluşacak üç-beş farkın muhabbetini yapmayın! 🙂 Fiyatlar inanılmaz değil mi? Ben mesela aşağıdaki arkadaşa yükseldim 🙂
Thomann Sipariş Onayı
Daha sonraki aşamada ise ödemeniz gerçekleştiyse aşağıdaki gibi bir sipariş onayı mesajı göreceksiniz.
Bundan sonraki aşamalarla ilgili şöyle bilgiler var.
Thomann’dan Sipariş Verdikten Sonra?
Thomann satış temsilcileri siparişinizi işleme koyarak size bir onay maili atacaklar. Mesai saatlerinde olduğunu belirtmek isterim. Yani çalışma saatleri dışında otomatik olarak işleme alınmıyor, gerçek bir insan tarafından incelenip onaylanıyor.
Eğer heyecanla gecenin bir saatinde sipariş verip bir şeyleri unuttuysanız direkt tekrar sipariş vermenizi tavsiye ediyorlar. Siparişlerinizi birleştirip ekstra bir yol masrafı eklemeden gönderiyorlar. Tabi Türkiye’den sipariş verdiğimiz için €1500’yu aşmamaya dikkat etmeniz gerekmektedir.
Herhangi bir şekilde beklenmeyen bir durum oluşur ve stoklarda sıkıntı çıkarsa gönderilemeyen kısmı taşıma ücreti ödemeden temin ettiklerinde gönderiyorlar.
Siparişiniz depolarından çıktığında ise e-mail veya isterseniz SMS ile bilgilendirme alabiliyorsunuz! Tüm süreç bu kadar! Daha sonra siparişiniz hızlıca depolarından çıkarak Almanya’dan Türkiye doğru yolda olacaktır. Maalesef Türkiye’deki süreç daha uzun sürüyor, ancak 8-9 güne kadar tüm işlemlerin bittiği ve PTT görevlisinden kapıda ürünü gümrük vergisi ödeyerek teslim aldığı söyleyenler var, ama yine de 15-20 gün bir süre vermek çok daha sağlıklı olacaktır. Bu arada PTT kodunuzu aldıktan sonra devamlı takip etmeyi unutmayın. 🙂
Umarım yararlı ve net bir yazı olmuştur. Lütfen yorum bölümünde deneyimlerinizi ve fikirlerinizi paylaşmaktan çekinmeyin. Ekleme, çıkartma ve düzeltme taleplerinizi de iletebilirsiniz. Böylece Thomann ile alakalı olarak en net ve temiz bilgiyi burada beraber geliştirebiliriz! Ayrıca enstrüman, ekipman ve aksesuar alma aşamasındaysanız ve yardıma ihtiyacınız varsa bana ulaşabilirsiniz.
Eğer faydalı bir içerik olduğunu düşünüyorsanız lütfen sosyal medya hesaplarınızdan paylaşın, şimdiden teşekkürler!
Osman Cenan Çiğil – cigilovic.com
Thomann Alışveriş Deneyimleri
Serhan arkadaşımızın Thomann deneyimi
Merhaba ben Serhan 18 yaşındayım. Ülkemizdeki müzisyenlerin kanayan yarası olan malum fiyatlar ve az çeşitliik gibi bir çok sebepten ötürü Thomann’ı araştırıp buldum. Alış veriş sürecimi, alacağım cihazlar sağlam gelecek mi? Ya bir şey olursa gibi çok fazla endişeye kapılıyordum.
Korg Minilogue ve Audio Technica ATH-M50X kulaklık aldım, bilen bilir zaten kulaklık kalitesini. Korg Minilogue ülkemizde her sitede olmadığı gibi, olan yerlerde de 4.800 TL civarında, kulaklık ise yine Türkiye’de 1800 TL. Fakat ben Minilogue 3250’ye, kulaklığı da 850’ye aldım.
Yani toplam 4 küsür bin lira ödedim. Gelelim vergiye açıkçası son vergi zamlarından ve sitede yazan yeni eklenmiş %10’luk zam gözümü çok korkutmuştu fakat ben ürünlere sadece 900 lira gibi bir ücret ödedim yani hala %18 vergi. Kargo sürecine gelirsek DHL işini iyi yapıyor bir hafta da Türkiye’ye getiriyor fakat PTT çok sıkıntılı, sürekli kontrol etmenizi öneririm.
Ben tüm gün evdeyken gelmeyip geldik yoktunuz falan yaptılar ayaklarına gittim vesaire. Kısacası mantık çerçevesinde bakarsak 1700 TL’lik bir kar sağladım.
Zafer arkadaşımızın Thomann deneyimi
Tüm müzikseverlere selam olsun!
Uzun zamandır Rap müzik ile ilgilenen, uğraşan biriyim. 2010’dan bu yana hep Türkiye’den alışveriş yaptım. Uzun zaman önce Thomann diye bir sitenin varlığını öğrendim ve açıkçası fiyatlara baktığımda “ Abi bu ne ya gerçek olamaz “ deyip şaşırmıştım. Ama o sıralar yine Türkiye’den alışveriş yapıyordum. En son bu sene yeter dedim çünkü stüdyo ekipmanları sizler de biliyorsunuz ki cep yakıyor Türkiye’de. Tekini aldığınız referans monitörünün fiyatına orada çiftini satın alıyorsunuz. Ben cafede çalışarak stüdyoma yatırım yapıyorum. Thomann’dan alışveriş yapan kimse yoktu çevremde.
İnternetten araştırmaya başladım ve en son Osman Hocamın Thomann’dan Alışveriş Yapmak konulu blogu yazısını okudum. Referans monitörlerimi yükseltmek istedim. Yamaha HS5’ler artık bana yetersiz gelmeye başlamıştı. JBL LSR serilerinden birini alacaktım fiyatlar Thomann’da mutlu etmişti beni.
O blog yazısı sayesinde 17.09.2019 tarihinde JBL LSR 308’lerden bir çift sipariş ettim. Kargo dahil 298EURO arkadaşlar gerçekten şaka gibi. Türkiye’de teki 3.500 TL
Size bu süreçte yaşadığım şeyleri anlatmak istedim. Benim gibi kuşkulanan ilk defa alışveriş yapan insanlara yardımcı olabilirsem ne mutlu bana!
18.09.2019 tarihinde 09:35’te Thomann’dan ilk siparişimle alakalı mail geldi tabi çok heyecanlandım.
TC kimlik numaramı istediler sanırım bu ticari bir kurum olmadığımdan dolayı doğrulamak içindi.
Maile cevap verdim ve her saat baktım fakat bir süre cevap alamadım. Sipariş durumuma baktığımda müşteri onayı bekleniyor yazısını görüyordum. 2 3 gün böyle bekledim sonra dayanamadım siteye girdiğimizde online müşteri temsilcisiyle yazıştım. Durumu anlattım ve yanlış mail adresine yazıyormuşum sağolsunlar yol yordamı gösterdiler ve aktif hale geldi siparişim.
Gel zaman git zaman 21.09 tarihinde Türkiye’ye yolladılar ürünü.
Bugün 30 Eylül ürün İstanbul Başakşehir’e gelmiş sanırım vergilenecek. Sabırsızlıkla bekliyorum!
Her şey dahil 303TL vergiyi görünce çok şaşırdım yani bu kadar düşük beklemiyordum açıkçası. Beklemeye devam
Arkadaşlar bugün 4 Ekim ve ekipmanlar elimde. Ekipmanlar zarar görmesin diye 2 kat kutu koymuşlar referansların ayrıyetten iki kutusu var üst üste.
Gümrükte açıpta bakmamışlar bile çok mutlu oldum. İlk alışverişim ama son olmayacak.
Bu arada referanslardan çok memnun kaldım biraz süre geçsin tekrar değiştiririm
Buradan Osman hocama blogunda beni aydınlattığı için çok ama çok teşekkür ederim. Hiç düşünmeden sıkıntısız bi şekilde alışveriş yapabilirsiniz.
Dip not: Siparişten sonra her gün mailinizi kontrol etmeyi unutmayın arkadaşlar.
Sevgilerle
Post your comments and feedback here
By submitting a comment, you accept that you will be automatically included in the newsletter. You can always opt out in case you are not interested in the content updates.Check out the best used gear website!