Skip to content

Şarkıdan Müziği Ayırma – Moises AI İncelemesi

Herkese merhaba, bu makalede sizlere şarkıdan müziği ayırma işleminin en etkili bir biçimde nasıl yapılacağını anlatacağım. Türkiye’deki müzik ile alakalı bir çok forumda çokça vakit geçirmiş olarak, bu sorunun yıllar içinde bir çok kişi tarafından sorulduğunu ve verilen yanıtların genellikle “Böyle bir şeyin olması mümkün değil! Şarkı içindeki vokal, gitar, bas ve davul benzeri kayıtları ayıramazsınız!!!” şeklinde olduğunu hatırlıyorum.

Kendim de böyle soruları gördüğümde oldukça garip karşılıyor ve bunun mümkün olamayacağını söylüyordum. Uzun zamandır bir çok program, yazılım, eklenti ve benzeri araçların bu işi yapabildiklerini iddia edip, genelde yalnızca belli frekans aralıklarının traşlanıp daha az veya çok duyulabilmesini sağladığını biliyordum. Ama açıkçası gerçekten bir müzik içindeki bileşenleri kanal kanal ayırabilen bir yazılım görmemiştim.

Neden Şarkıları Kanallara Ayırmak İsteriz?

Genelde müzik içinden bileşenleri ayırma isteği, hali hazırda sevilen ve beğenilen bir parçayı bir çok farklı amaçta kullanabilmek amacıyla ortaya çıkıyor.

Şarkılardan vokalleri çıkartmak, kanal kanal enstrümanlarına ayırmak bir çok müzisyen için oldukça büyük bir ihtiyaç.

Şarkılardan Vokali Çıkarmak İçin (Karaoke Altyapısı Yapmak)

Örneğin çok sevdiğiniz bir şarkıyı karaoke altyapısı haline getirmek ve üzerine şarkıyı siz söylemek istiyorsunuz. Bu tip yazılım ve uygulamaları kullanarak parçalardaki orjinal vokalleri ayırabilir, elinizde kalan altyapı üzerine şarkı söyleyebilir ve bunu kaydederek paylaşabilirsiniz.

Thomann's 70th Anniversary Offers

Thomann's 70th Anniversary Offers

Bu tip istekler çoğunlukla şarkı söyleyen arkadaşlarımızdan gelmektedir. Genellikle şarkıcılar eğer enstrüman çalmıyorlarsa veya bilgisayar üzerinde müzik yapma programlarını kullanıp altyapıları kendileri oluşturacak yetkinlikte değillerse, hemen internette sevdikleri şarkıların karaoke altyapılarını aramaya başlıyorlar.

İnternet üzerinde bir çok şarkının karaoke altyapıları bazı müzisyenler tarafından yeniden yaratıldıysa da, her istenen şarkının karaokeye uygun altyapısını bulmak malesef mümkün olmamaktadır.

Şarkılardan Enstrümanları Ayırmak İçin

Gitar, bas, davul veya klavye gibi enstrümanları çalıyorsunuz ve sevdiğiniz şarkılara eşlik etmek istiyorsunuz. Normal şartlar altında sevdiğiniz parçaların kanal kanal ayrılmış orjinal kayıtlarına elinizde yoksa, maalesef bilgisayarda bu altyapıyı yaratmanız gerekiyor.

Ya da internette, üzerine çalarak eşlik etmek istediğiniz enstrümanı içermeyen altyapıları aramak veya bazen de satın almak durumunda kalabilirsiniz.

Şarkıları kanallara ve enstrümanlarına ayırabilmek ve üstünde çalışmalar yapabilmek gerçekten eğitici ve öğretici olabiliyor. Örneğin tüm kanalları ayrı olarak elinizde bulunan ve çok sevdiğiniz bir parçaya gitarları çalmak istiyorsunuz.

Orjinal gitarları parçadan çıkardığınızdaki boşluğu bir kayıt senaryosunda nasıl doldurabileceğiniz, orjinaline yakın veya tamamen kendi yorumunuzla nasıl değişiklikler getirebileceğinizi çalışmak gerçekten çok öğretici ve eğitici olabiliyor.

Şarkıları Müziklerinden Nasıl Ayırabiliriz?

Bu konuyu internette, Türkçe dilinde yeterince araştırdıysanız, çok fazla kaynak veya tartışma olmadığını göreceksiniz. Bir çok website yalnızca bilinen ses işleme yazılımlarını listeleyip konuyu kapatıyorlar.

Ancak son yıllarda gelişen yapay zeka (Artifical Intelligence) ve makina öğrenimi/özdevimli öğrenim (Machine Learning) yöntemleri ile bir çok yeni ve kendine sağlanan girdi ve verilerle bu algoritmaları zaman içinde geliştiren uygulama ve platformlar ortaya çıktı.

Şarkıdan Müzik Ayırma Programı – Moises AI!

Ben de sizlere yardımcı olabilmek amacıyla bu yazılımlardan en beğendiğim, Moises AI adlı yazılımla ilgili bir makale yazarak, gereken tüm bilgileri sizlere aktarmak istedim.

Ayrıca yazının sonunda Moises AI‘yı kullanarak yaptığım bir cover çalışmasının da ayrıntılı bilgilerini vereceğim.

Moises AI Nedir?

Moises AI, Moises System Inc. adlı, 2019‘da Amerika‘da kurulmuş bir müzik teknoloji odaklı yazılım firmasıdır.

Moises AI, kuruluş yılından da anlayacağınız üzere oldukça yeni olmasına rağmen müzikleri kanal veya enstrümanlara ayıran yazılım ve uygulamalar arasında hızlıca sivrilen ve ödüllere layık görülmüş bir yapay zeka yazılımıdır.

Moises AI Android App
Mobil uygulamada mikser bölümü

Moises AI Uygulaması Kimler İçin Geliştirildi?

Moises AI‘yi tüm rakiplerinden üstün kılan her müzisyene hitap edebilme özelliğidir. Rakiplerinin aksine, sadece vokale veya belirli frekansları traşlayıp sonuç vermek yerine, ortaya çıkardığı inanılmaz sonuçlarla her müzisyenin mutlaka kullanmak isteyeceği bir yazılımdır.

Şarkıcılar, gitaristler, bas gitaristler, davulcular, DJ ve müzik prodüktörlerinin muhakak edinmesi gereken ve bir çok şekilde faydanabilecekleri bir yazılımdır.

Android veya Apple mobil cihazlar için aşağıdaki butonlardan indirebilirsiniz.

Google Play'den Moises AI uygulmasını indir!
App Store'dan Moises AI uygulmasını indir!

Moises AI Özellikleri

Moises AI, Yapay Zeka ile Ses Ayırma, Akıllı Metronom ve Tempo Değiştirme, Yapay Zeka ile Ton Bulma ve Ton Değiştirme, Yapay Zeka ile Akor Bulma gibi oldukça iddialı özellikler ile geliyor. Aşağıda bu özelliklere kısaca değineceğim.

Yapay Zeka ile Ses Ayırma Özelliği

Moises AI‘ın en öne çıkan özelliklerden yapay zeka algoritmaları ile müzikten sesleri ayırma özelliğidir. Bu özellik ile makalenin başında belirttiğim gibi internette karaoke altyapıları aramanıza gerek kalmayacaktır.

Yapmanız gereken istediğiniz parçayı masaüstünde kullandığınız bir web tarayıcı ile ya da Android veya Apple akıllı telefonunuza indireceğiniz Moises AI uygulamasına yüklemek.

Moises AI, favori şarkınızı kanal kanal ayırarak bu kanalların her birinin ses seviyesiyle oynamanıza da izin veriyor. Böylece kendi altyapınızı oluşturarak sevdiğiniz şarkıları orjinal altyapıları üzerine söyleyebilir veya enstrüman partilerini çalabilirsiniz.

*Bu özellik, uygulamayı hem tarayıcı üzerinden hem de akıllı telefonunuz üzerinden kullandığınızda geçerlidir.

Akıllı Metronom ve Tempo Değiştirme

Moises AI‘ın bir diğer öne çıkan özelliği ise uygulamaya yüklediğiniz parçaların metronomlarını otomatik olarak bulması ve bir metronom kanalı yaratması. Böylece şarkıların temposuna bulmakla bile uğraşmanıza gerek kalmayacaktır. Ayrıca akıllı telefonunuz üzerinden Moises AI uygulamasını kullandığınızda metronomu da değiştirebilme ve parçaları yavaşlatıp hızlandırma özelliğini de sahip olacaksınız.

*Bu özellik, uygulamayı yalnızca akıllı telefonunuz üzerinden kullandığınızda geçerlidir.

Yapay Zeka ile Ton Bulma ve Değiştirme

Moises AI, ayrıca yüklediğiniz parçaların tonlarını otomatik olarak bularak bunları daha sonra değiştirmenize de olanak sağlamaktadır.

Örneğin sevdiğiniz bir şarkının vokallerini çıkartıp üzerine söylemek istiyorsunuz, ancak ses tonunuz buna uygun değil. Bu özellik ile parçaları kolayca transpoze edebilir ve istediğiniz tondan eşlik edebilirsiniz.

*Bu özellik, uygulamayı yalnızca akıllı telefonunuz üzerinden kullandığınızda geçerlidir.

Yapay Zeka ile Akor Bulma

Moises AI ayrıca yeni geliştirilen, yüklediğiniz parçaların akorlarını tespit eden bir algoritma ile de geliyor. Bu özellik sayesinde parçaların akorlarını kolayca bulabilir ve parçalar üzerinde çalışırken kolayca yararlabilirsiniz.

*Bu özellik, uygulamayı hem tarayıcı üzerinden hem de akıllı telefonunuz üzerinden kullandığınızda geçerlidir.

Her alt başlıkta belirttiğim gibi bazı özellikler yalnızca uygulamayı akıllı telefonunuz üzerinden kullandığınızda geçerli olmaktadır.

Özet geçmek gerekirse, akıllı metronom, ton bulma ve değiştirme, parçaların bölümlerini loop haline getirme, parçaya girmeden önce tempo sayma gibi özellikle yalnızca telefon üzerinde geçerli olacaktır.

Yukarıda Android üzerinde kullandığım uygulamanın ekran görüntüsünde, kırmızı dikdörtgenler ile işaretlenmiş özelliklere bu bahsettiğim mobil uygulamaya has özelliklerdir.

Moises AI Ücretsiz mi?

Moises AI ücretsiz ve ücretli olmak üzere iki tip kullanım sağlamaktadır. Bedava kullanım daha çok yazılımı denemeniz ve fikir almak açısından oldukça uygundur. Ancak bir çok özelliği kısıtlanarak sağlanmıştır.

Örneğin aylık parça yükleme adedi, parça uzunluğu, bu parçaların Moises AI arşivinde tutulma süresi, parçaların işlenme hızı…vb gibi bir çok özellik ücretsiz versiyonda kısıtlı tutulmuştur.

Tüm bu özellikleri aşağıda tabloda karşılaştırmalı olarak görebilirsiniz.

Moises AI Ücretsiz vs Ücretli Karşılaştırma Tablosu

Moises AIÜcretsizÜcretli
Şarkı Yükleme LimitiAylık 5 şarkıSınırsız
Şarkı Arşivleme Limiti3 gün arşivlemeSınırsız
Ek Enstrüman AyrımıHayırEk Piyano/Klavye ayrımı
Şarkı İndirme320kbps MP3WAV veya MP3
Parça Süresi LimitiEn fazla 5 dakikaEn fazla 20 dakika
Bulut Üzerinde MiksHayırEvet
Mastering (Wave dosyası indirebilme)HayırEvet
Parça İşleme HızıStandardHızlı
Akıllı Metronom1 dakikaSınırsız
Akor Bulma1 dakikaSınırsız
TranspozeSınırlandırılmışSınırsız
Tempo DüşürmeSınırlandırılmışSınırsız
Yapay Zeka ile MasteringAylık 5 şarkıSınırsız

Ben şahsen “Black Friday” indirimine denk getirip bir yıllık aldım. Kesinlike ücretli (premium) versiyonuna geçmenizi tavsiye ederim. Çok yüksek döviz kurlarının farkındayım, ancak eğer bol bol enstrüman veya şarkı çalışıyorsanız inanılmaz faydalı olduğunu düşünüyorum.

Sitelerindeki fiyat tablosuna göre, yıllık ödediğinizde aylık $3.33 gibi bir fiyata geliyor. Yıllık ödemek istemezseniz her ay $3.99 ödeyerek de uygulamanın ücretli versiyonundan yararlanabilirsiniz.

Moises AI Premium Parasına Değer mi?

Bence kesinlikle değer! Bir aylık bile alarak uzun süre üzerinde çalışabileceğiniz miktarda şarkıyı kanallarına ayırarak indirip daha sonra kullanabilirsiniz. Bu nedenle uygulamanın pahalı olduğunu düşünmüyorum.

Ayrıca enstrüman çalanların özellikle almasını tavsiye ediyorum. Ayırdığınız kanallarda çalışmak istediğiniz enstrümanı saf haliyle duyabilmek ve çalışabilmek gerçekten büyük lüks. Bildiğiniz gibi bu tip dinleyerek müzik partisyonlarını çıkartmak tüm müzisyenlerin uyguladığı ve çok önemli bir müzik çalışma yöntemi.

Check out the best guitar pickup company, Seymour Duncan here!

Check out the best guitar pickup company, Seymour Duncan here!

Normal şartlarda yalnızca sevdiğiniz parçaları dinleyip, bazı eklenti ve programlarla yavaşlatarak bu işlemi gerçekleştirirken, Moises AI ile yalnızca o enstrümanı ayırıp yine ayrıca yavaşlatıp, çok daha kolay bir şekilde çalışabilirsiniz.

Ayrıca bazen sevdiğiniz şarkılardaki tüm kanalları miksten ötürü tam duyamayabilir ve es geçebilirsiniz. Moises AI ile tüm ayrıntılar duyulur hale gelerek bu tip ayrıntıların üzerine gitmenize de yardımcı oluyor.

Moises AI Gerçekten İşe Yarıyor mu?

Günün sorusu! 🙂 Açıkçası denemeden önce benim pek fazla ümidim yoktu. Benzer şeyleri vaadeden yazılım ve eklentiler gibi sonuç vereceğini düşünüyordum. Ücretli versiyonuna geçtikten sonra bir çok deneme yaptım.

Bazı şarkılarda ayrım çok iyi sonuç vermemişti. Ancak bazı şarkılarda gerçekten her kanalı ayırabildiğini gördüm. Ayrıca ilk zamanlarda parçaları ayırırken seçebileceğiniz kombinasyonlar sınırlıydı.

Çoğu zaman şarkının temel bileşenleri olabilecek bas, gitar, vokal, davul ve diğerleri seçeneğini seçtiğimde diğerler haznesi neredeyse boş bir ses dosyası gibi çıktı veriyordu.

Bunlara ek olarak, sisteme yüklediğiniz parçaların tüm kanallarını indirmek istediğinizde oldukça sıradan dosya isimleri ile indiriyordunuz. Örneğin, yüklediğiniz 5 parçayı toplam 25 kanal olarak indireceksiniz. Bu kanallar guitar.mp3, bass.mp3…vb gibi birbirinden ayırmanın zor olduğu dosya isimleri ile geliyordu.

Ancak Moises AI takımı kullanıcı deneyimi arttırmak için canla başla çalıştığından tüm bu söylediğim durumları iyileştirdiler.

Yaptığım son denemelerde inanılmaz sonuçlar almaya başladım!

Moises AI ile Örnek Şarkı Ayrımı

Bu iddiaları kanıtlayabilmek için günlük bir kullanım örneği sunmak istiyorum. Bildiğiniz gibi elektrik gitar çalıyorum ve zaman zaman dinlediğim şarkıları çalmak ve Youtube‘da paylaşmak istiyorum.

Bugüne kadar her zaman üzerine çaldığım parçaların EQ ayarlarıyla oynayarak çaldığım gitarı öne çıkartmaya çalışmıştım.

Ama artık böyle video hazırlamak istediğimde önce hemen çalışacağım parçayı Moises AI‘ya atıp ne sonuç vereceğine bakıyorum. Bahsettiğim son güncellemelerle oldukça kusursuz sonuç vermeye başladığını düşünüyorum.

Bu örnek çalışma için son zamanlarda ara ara tekrar dinlemeye başladığım Özlem Tekin‘in Kargalar albümünden Sebepsiz Savaş adlı şarkısını seçtim. Bildiğiniz gibi bu şarkı aslında Özlem Tekin‘in 1995 çıkışlı Kime Ne albümünde bulunuyor. O versiyonu açıkçası Kargalar albümünün yanında oldukça sönük kalıyor.

Ads - Check out these ads to support this web page

Kargalar albümü başlı başına inanılmaz bir albüm bence. Bu kadar sert gitar tonlarının ve altyapıların olduğu (elektronik remiksler bile mevcut) çok fazla Türkiye çıkışlı albüm bilmiyorum. 🙂

Sebepsiz Savaş‘ın bu düzenlemesi tahminim Türkiye’nin en sağlam gitaristlerinden Özhan Deneç‘in ellerinden çıkmış. Kendisine ve Özlem ablamıza saygılar 🙂 Burada parçanın bu halini yalnızca eğitim amaçlı kullandığımı belirtmek isterim. Her haklı kendilerine aittir. 🙂

Ben Moises AI‘yı tarayıcı üzerinden kullanmayı tercih ediyorum. Sağlanan ekstra özelliklerin çoğu benim için pek önemli değil.

Moises AI Şarkı Ayırma Tipleri
Genellikle 4. seçenek ile işleme başlıyorum

Ben yalnızca parçayı bileşenlerine ayırarak, özellikle gitarları çok net duyabileceğim ve çalışabileceğim hale getiriyorum. Ekran görüntüsünden görebileceğiniz üzere, 4. seçenek ile ayırma işlemine başlıyorum.

Upload’a tıkladıktan sonra şarkı yükleniyor ve bir kaç dakika içinde hazır hale geliyor.

Moises AI Mikser
Ve karşınızda tüm kanallar!

Bu aşamadan sonra isterseniz sol tarafta gördüğünüz basit mikser üzerinden ses seviyesi ayarları yapabilir, kanalları açıp kapatabilir veya panlama yapabilirsiniz.

Bahsettiğim gibi ben direkt olarak buradan kontrolü gerçekleştirip, nasıl ayırdığına baktıktan sonra sağ tarafta “Download” kısmına basarak açılan menüden “Download All” linkiyle tüm dosyaları indiriyorum.

Ads - Check out these ads to support this web page

Daha sonra kullandığım, herkesin aşina olduğu Reaper programına atarak kabaca ses seviyelerini ayarlıyorum. Ondan sonra da eğer kayıt yapmaya hazırsam video çekerken direkt kaydımı gerçekleştirip miks aşamasına geçiyorum.

Reaper
Reaper’da tüm kanalları tekrar miksleyebilirsiniz!

Gitarlarını çalacağımdan öncelikle sadece gitar kanalını dinleyerek çıkartmaya çalıştım. Daha sonra kaç kanal gitar kaydedebilirim diye plan yaptıktan sonra, 4 kanal ritm gitar, solo ve ufak bir rifften oluşan kanalları çalıp kaydettim.

Özlem Tekin Sebepsiz Savaş Gitar Cover #madewithmoises

Videoda duyduğunuz tüm gitarları ben çaldım, Moises AI şarkıyı kanallarına ayırdıktan sonra hiç bir kanalda gitar sızıntısı olmadı ve tamamen vokal, bas, davul üstüne gitarları rahatlıkta kaydedebildim. Gerçekten böyle bir imkanın olması halen inanılmaz geliyor!

Bu yalnızca gitarları parçadan çıkartıp üzerine çalmaktan da öte, bu boşluğu bir kayıt senaryosunda eldeki imkanlarla nasıl doldurabilirim sorusu üzerine de çalışmamıza olanak sağlıyor. Umarı beğenirsiniz, iyi dinlemeler.

Kök Yüz Bir Gitar Cover #madewithmoises

Yakın zamanda Moises AI’yi kullanarak çok sevdiğim ve yıllardır dinlediğim Kök grubunun Yüz Bir adlı parçasını da çaldım. Parçadaki gitarları duymama yardımcı olan Moises AI aynı zamanda davul ve bastan altyapıyı sağlayarak üzerine kolayca kaydetmeme de yardımcı oldu. 4 kanal gitar kaydederek hızlıca miksledim, umarım beğenirsiniz.

Websitemi ziyaret ettiğiniz ve makaleye göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ederim. Moises AI ile ilgili bir sorunuz varsa aşağıdan mesaj gönderebilirsiniz. Bir başka yazıda görüşmek üzere.

Osman Cenan Çiğil – cigilovic.com


Post your comments and feedback here

By submitting a comment, you accept that you will be automatically included in the newsletter. You can always opt out in case you are not interested in the content updates.
 

Check out the best used gear website!

Search for 2nd hand gear at Reverb.com

Get notified of the new content (no spam!)

×